Mısır Kurutma

Resim

MISIR KURUTMA

Avcı Tarım, Sulu tarım yapan bölge çiftçisinin mısır ekimine teşvik edilerek, topraklarından yüksek kazanç elde etmelerine destek olmak amacı ile çiftçilerimize mısır kurutma hizmeti vermektedir.
Teknoloji olarak da modernize edilmiş olup bu yapılanma çiftçilerin ihtiyaç duyduğu hizmeti en iyi şekilde yapmayı amaçlıyoruz.

Yüksek enerjiye sahip mısır, gıda sektörü ve hayvan beslemede önemli hammadde kaynağıdır. Günümüzde gelişen teknoloji ile mısırın yüksek enerjisi yakıta (Etanol) dönüştürülerek daha kazançlı hale gelmektedir.
Çiftçinin altın renkli ürünü mısırın, özelliğini kaybetmeden uzun süre depolanabilmesi için nem değerinin en fazla % 12-13 seviyelerinde olması gerekir. Ülkemizde yapılan mısır hasadındaki nem değerleri, olması gereken bu değerlerin çok üzerindedir. Kurutma olmadan mısırın kullanılması ve depolanması mümkün değildir.

Mısır hasadı genellikle nem değerlerinin % 24-25 civarında olduğu Eylül ayında yapılır . Ancak bu değerler iklim şartlarına ve ürünün olgunlaşma aşamasına göre değişmektedir. Bazı bölgelerde mısır %40-45 nemde bile hasat ediliyor ve bir an önce depolamaya uygun seviyelere getirilmesi gerekiyor.

Tahıl fizyolojik olgunluğa ulaştığında kurutma işlemine tabi tutulmazsa, aslında mısır doğal kökenli bir ürün olduğundan, zaman geçtikçe dejeneratif gelişmeler kaçınılmaz olacaktır .

Optimum kurutma için özel bir sistemin kullanılması gerekir: mısır kurutma makinesi. Bu yazıda kalitelerini ve verimliliklerini değerlendirmek için dikkate alınması gereken 4 özelliği keşfedeceğiz .

Mısır kurutma işlemi nasıl çalışır?
Mısırın kurutulması genellikle, doygunluğa yakın bağıl nem değerlerine ulaşıldığında tahılın daha sonra dışarı atılan yüksek miktarda sıcak hava ile havalandırılmasıyla gerçekleşir. Amaç, tahılın içerdiği suyun bir kısmını ihraç ederek mısırın nem içeriğini %14 düzeyine indirmektir.


Mısır, kurutma saati başına nemin %4-5'ini uzaklaştırmak için yüksek hava sıcaklıklarında (hatta 120 °C ) kurutulmayı kabul eden çok sağlam bir tahıl türüdür. Bu sıcaklıklarda tahıl sterilize edilir ve dolayısıyla artık çimlenmez. Mısırın ekim yoluyla kurutulması gerekiyorsa, işlem sıcaklıkları daha düşük olacak ve kuruma süreleri uzayacaktır.

Şimdi kaliteli bir mısır kurutma makinesini diğerlerinden ayıran dört ana özelliğin neler olduğunu görelim.

#1. Kuruma zamanı
Kuruma süresi makinenin buharlaşma kapasitesine ve gelen hammaddenin başlangıçtaki nem seviyesine bağlıdır. Suyun buharlaşması tekdüze değildir, ancak yüksek nem seviyelerinde hızlıdır ve depolama sınırlarına yaklaşıldığında giderek daha yavaşlar.

Kuruma süresi aynı zamanda dış iklim koşullarına da bağlıdır, öyle ki aşırı sıcaklıklarda (çok sıcak veya çok soğuk) bu süre yarıya indirilebilir ve yakıt tüketimi de azaltılabilir.


#2. Sıcak hava sıcaklığı
Kurutma makinesinin içindeki maksimum sıcaklık seviyesi, sistem tipine ek olarak temel olarak iki faktöre bağlıdır:

  • tahılın başlangıçtaki nem seviyesi
  • ürünün varış yeri
  • Tahılın tolere edebileceği sıcaklık, nem içeriği arttıkça azalır, çünkü suyun çok hızlı buharlaşması,  mısır üzerinde ve dolayısıyla daha sonraki işlemlerde olumsuz etkilere neden olabilir.

Ayrıca dengeli bir durumun korunması da önemlidir : Hava sıcaklığı çok yüksekse, bir yandan makinenin verimliliği artacak, diğer yandan da tahılın yanması riski ortaya çıkacaktır. Bu nedenle mısır kurutma makinelerimiz hem manuel hem de otomatik kontrol çözümleri sunar.

Tesisimizdeki mısır kurutma sırasında hava sıcaklığı genellikle 110 °C olup, nem, ürünün son kullanımı ve dış çevre koşullarına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.

#3. Sistemdeki hava akışı
Büyük önem taşıyan bir diğer parametre ise, tahılın nem seviyesine ve bunun oluşturduğu karşı basınca göre optimize edilmesi gereken makinenin içindeki hava akışıdır.

Mısır kurutucularımız, incelenmesi kolay ve gerektiğinde güçlendirilebilen özel bir çalışma yapısı ve havalandırma sistemi ile donatılmıştır. Tahılın hareketi ve hava akışının yönlendirilmesi sayesinde kurutucu içindeki tüm parti için homojen kurutma garanti edilir. 


#4. Maksimum kurutma homojenliği için ürünün sürekli karıştırılması
Tahıl kurutma döngüsü dört aşamada gerçekleşir : makinenin doldurulması, kurutulması, soğutulması ve ürünün boşaltılması.

Tahıl kurutucunun çalışma prensibi, ısıtılmış hava akışlarının ürün katmanından geçmesidir. Sistemin çalışma modunun hassas seçimiyle, ürünün kurutma silindirinin tüm yüksekliği boyunca sürekli ve düzgün bir şekilde hareket etmesini sağlayacak doğru koşulları yaratmak mümkündür. İşlem sonunda kurutmanın homojenliğine katkı sağlamak amacıyla tüm buğday taneleri her yönden hava alır.

Bu, mahsul kayıplarını en aza indirebilen ve nihai ürünün kalite özelliklerini geliştirebilen en iyi performansa sahip mısır kurutma işlemidir.


Sonuç olarak
Kaliteli bir mısır kurutma makinesi, zorlu çalışma koşullarında (sıfırın altındaki sıcaklıklar, ilk nem oranı %45'te bile vb.) bile optimum ve homojen bir şekilde ve çok hızlı bir şekilde kurutmanıza olanak tanır. Sistem içindeki havanın akış hızı ve sıcaklığı, kurutulacak kütlenin tamamında homojen bir şekilde istenilen nem seviyesinin elde edilebilmesi için gereken kuruma süresini etkiler. Ürünün kurutucunun içinde sürekli devridaimi sayesinde, sonraki işlemler için eşit şekilde dağıtılmış ideal bir nem seviyesine ulaşmak mümkündür.

Başlık
X